Amb el protocol hem topat!

Acte Foment del Treball

Fa uns anys em prenia bastant a conya tot el referent al protocol. Quines bestieses! Quina manera de perdre el temps! La meva opinió ha canviat radicalment després d’anys d’experiència professional. El protocol és bàsic en la relació entre les diferents organitzacions i institucions. El protocol és simbologia i comunica molt i ens l’hem de prendre molt seriosament i disposar de grans dosis de diplomàcia i de capacitat de reacció quan hi tractem. L’acte de lliurament de les medalles d’honor de Foment del Treball i la plantada del president Artur Mas n’és un exemple paradigmàtic.

L’Estatut diu que el president de la Generalitat presideix tots els actes que es fan a Catalunya  excepte que hi assisteixin el rei, el príncep o el president del Govern espanyol. En l’acte de la patronal catalana no hi era present cap d’aquests tres càrrecs però si que hi era la vicepresidenta del govern, Soraya Saenz de Santamaría. Com el president Rajoy era fora del país, actuava com a presidenta en funcions. El conflicte estava servit i en el moment actual de relacions entre els dos governs encara es complica més la cosa.

El govern espanyol va voler forçar al màxim el protocol i va voler que la presidenta en funcions presidís l’acte. El resultat va ser una cadira buida en la presidència. La que havia d’ocupar Artur Mas. Un gest carregat de simbolisme, com també ho és el del govern estatal. I és que dèiem abans que el protocol és simbologia. I també comunicació (o incomunicació). Si sou responsables de protocol o comunicació d’una organització sigueu conscients que assentar una persona en una cadira o la del costat pot provocar un moc, una plantada o fins i tot un terratrèmol polític. I és que ja ho deia Tarradellas: “En política es pot fer de tot menys el ridícul”.

Advertisements

One thought on “Amb el protocol hem topat!

  1. Pingback: Altre cop el protocol | salvatcomunicacio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s