Cinc llibres sobre comunicació política: unes recomanacions

5 llibresHa començat el 2015, un any molt electoral. Hi ha dues convocatòries segures: les municipals del 24 de maig i les espanyoles de la tardor -si, tal com tot indica no s’avancen-. Les eleccions al Parlament de Catalunya es podrien avançar a aquesta mateixa primavera i per als malalts de la cosa -que diu aquell- teniu les eleccions anticipades a la presidència del FC Barcelona.  Per això, és un bon moment -si no ho esteu fent ja- de llegir llibres de comunicació política. Hi ha una gran varietat, que cobreixen temàtiques molt diferents. Hem fet una selecció de 5 llibres que us poden ajudar.

Les lleis del Castell. Escrit pel diplomàtic català Carles Casajuana, s’acaba de publicar,i és una lectura molt recomanable pels qui aspiren a governar, a “tocar poder”, a partir del maig vinent. Però no estaria de més que els qui ja fa alguns anys que manen se’l llegeixin i reflexionin sobre el que apunta Casajuana, que cita molt Nietchze, Montaigne o Maquiavel. Reflexions sobre el poder per algú que l’ha viscut de molt a prop. Molta desmitificació i visió en alguns moments desencoratjadora sobre els qui ens manen.

No pensis en un elefant. Un clàssic d’aquest inici de segle que una dècada després de la seva publicació no passa de moda. El lingüista americà George Lakoff, professor de Ciència Cognitiva i Lingüística a la Universitat de Berkeley, analitza el llenguatge en el debat polític i dóna les claus per canviar una situació en què els conservadors estan còmodament instal·lats. La teoria dels marcs mentals és aplicable a la política nord-americana, europea, però també municipal.

100 días, una imagen. Si teniu coll avall que a partir del maig vinent teniu moltes possibilitats de governar, més val que llegiu aquest breu manual d’en Pau Canaleta, estructurat en 50 recomanacions per als primers 100 dies de govern, un període del que se li pot treure molt rendiment per aprofitar-lo tot el mandat. Però 100 dies passen molt ràpid i més val començar a planificar-los perquè no ens agafin amb els pixats al ventre. Els qui l’han llegit quan ja es portaven 300, 500 o 1.000 dies governant han exclamat allò de “llàstima que no t’hagués descobert abans”.

Instituciones públicas conectadas. Un altre breu manual escrit per Núria Escalona. Fa uns mesos ja en vam parlar en aquest article. El 2.0 és una pota cada cop més important en la comunicació de les institucions públiques, font d’oportunitats i de riscos, que l’obra d’Escalona ens pot ajudar a aprofitar al màxim.

Negociar con arte (y conseguir que los demás se salgan con la tuya). En política, la negociació és el pa de cada dia. Doncs que millor que llegir un manual que ens pot ajudar a obtenir algunes claus per saber negociar millor. Aquest manual d’Alfred Font Barrot no només ens servirà en política sinó en la vida en general i ens situarà en una millor situació per afrontar amb garanties les múltiples situacions de negociació amb què ens trobarem si ens dediquem a la política, però també en el sector privat.

Aquestes són cinc recomanacions que toquen tecles diferents de la comunicació política, un camp d’acció molt ampli. Alguns d’aquests llibres potser us sonaran o fins i tot ja els heu llegit. Una relectura taampoc no us anirà malament. Hi ha desenes de llibres més molt interessats sobre la comunicació política, un món canviant i en el qual ens hem d’actualitzar constantment, però també de tant en tant tornar als clàssics. Afegiu-hi les vostres recomanacions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s