Quatre llibres per aquest estiu: de la comunicació política a la ucronia

llibres

Estem enmig de l’agost i més de mig país està de vacances. Molts tindreu més temps lliure i podeu aprofitar per llegir més. Us deixem quatre recomanacions que fluctuen entre la comunicació política, la política i la història (amb ucronia inclosa). Un menú ben variat. Trieu quin entrant voleu, quins primer i segon plats i quin postre.

El último partido. Toni Aira ens ofereix un nou llibre, que és un avís als partits polítics perquè reaccionin davant dels canvis en la societat que els amenacen amb superar-los i conduir-los a la residualitat. Prologat per Enric Juliana i Antón Losada -poca broma- són petites dosis, projectils ben elaborats cap al que Aira denomina partits cansats.  Segons el periodista i professor universitari, encara hi ha partit, però queda poc temps per a la reacció. Aira passa comptes amb els partits del sistema i també les noves formacions que han irromput amb força a la política espanyola i catalana.

Fuego y cenizas. Coneixem ben poc de la política canadenca i potser una mena de memòries polítiques del qui va liderar el Partit Liberal i va se cap de l’oposició ens poden tirar una mica enrere. No ho feu. Llegiu aquest llibre escrit en primera persona per Michael Ignatieff. Ell no és un polític professional sinó un acadèmic, escriptor i intel·lectual, que va entrar uns quants anys en política. És molt interessant veure el seu difícil encaix en l’ecosistema polític, que el veu com un cos estrany. Molt recomanable per conèixer les entranyes de la política i encara més pels qui s’hi volen dedicar i no han fet carrera dins dels partits.

Fouché. Retrat d’un home polític. Com es pot ser un dels principals líders de la Revolució Francesa i uns anys després  un dels ministres més influents de Napoleó? Aquest és Joseph Fouché. Un dels grans novel·listes i assatgistes del segle XX, Stefan Zweig, ens ho intenta explicar -i ho aconsegueix- en aquest llibre que ha editat Quaderns Crema amb traducció de Joan Foncuberta. La ploma del genial escriptor austríac ens transporta al tombant dels segles XVIII i XIX per apropar-nos a un personatge ambiciós i intrigant, sense escrúpols ni moral, que viu un moment únic en la història mundial.

Els Ambaixadors. Us agraden les ucronies? Què hauria passat si… En aquest cas l’Albert Villaró planteja una Catalunya independent des dels Fets d’Octubre de 1934 i ens transporta al 1949 amb una Espanya sota la dictadura del General Sanjurjo que posa en perill la jove República Catalana. Una novel·la d’espies trepidant, molt cinematogràfica i que va volar la imaginació, traspassant els límits de la història. L’anar i venir de personatges històrics amb un destí molt diferent del que han tingut a la realitat és molt estimulant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s