La culpa és del Facebook?

Facebook“Llopart: El govern de Creixell s’ha trencat per culpa del Facebook”, aquest és un titular molt efectista que ens oferia aquest dijous 8 d’octubre el digital Baix Gaià Diari per justificar des del punt de vista de l’alcalde, el convergent Jordi Llopart, la marxa d’ERC de l’executiu creixellenc -que coneixíem el dia abans amb aquest comunicat. Llopart ha volgut aclarir que les acusacions de falta de transparència que han motivat el trencament del govern vénen causades per un conflicte sobre Facebook: “ERC tenia la competència de comunicació i se’m va bloquejar de la pàgina d’informació de l’Ajuntament. Com a alcalde, vaig demanar explícitament que se’m comuniqués tot el que s’hi publicava”, relatava el batlle al Baix Gaià Diari.

Està clar que no es pot responsabilitzar a la xarxa social de Zuckerberg l’esberlament en poc més de cent dies del govern del municipi del Tarragonès. El conflicte a Facebook és només un símptoma de la manca de confiança mútua entre els membres de l’executiu municipal. La comunicació d’un govern plural ha de ser consensuada per tots els seus membres i és necessària la corresponsabilitat per evitar situacions complicades. S’han de d’acordar protocols i manuals d’usos per a garantir aquesta coordinació i mantenir la confiança entre els seus membres. La comunicació interna és bàsica i aquesta encara és la gran assignatura pendent de les organitzacions, incloses les polítiques.

pacte creixell

Comunicació és una competència molt sensible, perquè significa poder i la majoria d’alcaldes prefereixen retenir-la en la seva persona o en un membre de la seva formació, d’estricta confiança. Si no comuniques el que fas, la majoria de la ciutadania no se n’assabenta. És complicat, per tant, deixar aquesta àrea a un dels socis minoritaris de govern i més sense concretar fins el darrer detall com s’articularà l’ús dels diferents canals de comunicació de què disposa un Ajuntament i les xarxes socials cada cop tenen més pes, perquè permeten una connexió directa amb la ciutadania, sense intermediaris i amb la possibilitat d’interactuar-hi. Trobem exemples molt positius en un gran nombre de municipis.

Transparència i participació ciutadana són les paraules de moda en la política. Tothom se n’omple la boca, però cal definir molt bé els canals per potenciar la transparència i la participació ciutadana. I és molt sa per a la democràcia augmentar-les i tendir cap a un govern obert, però si el terreny de joc no es defineix bé, ens podem trobar amb casos com el de Creixell. Però, passi el que passi, la culpa no serà de Facebook, sinó dels qui usen aquesta xarxa social i com l’usen.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s