El titular és el que compta!

Cabra-Camp-recurrir-caridad-quedarse_MDSVID20151204_0114_10“Un bon titular farà triomfar una notícia”. Podria ser el consell que un vell director dóna a un jove reporter que acaba d’entrar a treballar en un diari de províncies en una pel·lícula en blanc-i-negre, d’aquelles en què els periodistes porten barret i corbata i una cigarreta penjant permanentment dels llavis. Però és la realitat. La més actual, la de la societat hipermediàtica i 2.0. Si tens un bon titular pots situar un municipi de poc més de mil habitants en el mapa. És el cas de Cabra del Camp.

L’alcalde de Cabra es queda sense sou i ha de recórrer als Serveis Socials

El alcalde de Cabra del Camp recurre a la caridad tras quedarse sin sueldo

El alcalde de Cabra del Camp tiene que recurrir a la caridad tras quedarse sin sueldo

Un alcalde de Tarragona se queda sin sueldo y pide ayudas sociales

Són quatre titulars molt semblants. Són d’un mitjà comarcal, un de nacional i dos d’estatals. El titular capta l’atenció. Ven. Estem acostumats a alcaldes amb sous de cinc i sis xifres i altres que saquegen les arques del seu Ajuntament o cobren comissions il·legals i indecents. I ara n’hi ha un que ha de recórrer als Serveis Socials per viure. El procés que ha portat a què l’alcalde es quedi sense sou no s’explica a partir de totes les fonts, com compravareu si entreu en els enllaços. L’alcalde esdevé la font autoritzada, compartint en alguns casos espai amb alguns dels seus veïns. Però el titular d’un alcalde anant a buscar menjar als Serveis Socials té el seu ganxo. No cal anar més enllà. I la notícia fa el salt dels mitjans locals als estatals.

Són molts els alcaldes de municipis com Cabra del Camp o fins i tot més grans que no cobren per les hores que dediquen al seu càrrec institucional. El ple és el que decideix les retribucions dels regidors i si s’està en minoria és un risc que es corre. La immensa majoria d’alcaldes de pobles petits compatibilitzen una feina amb les seves responsabilitats institucionals. Tampoc no es parla en alguns mitjans de la trajectòria d’aquest alcalde ni del municipi ni de processos judicials en curs. Es queden a la superfície. No cal consultar totes les fonts. Ens calen herois i dolents. Com més dolents millor. No sigui el cas que la realitat t’esguerri el relat. El relat és el que compta. I el que és pitjor: un bon titular. La de Cabra és una bona lliçó per a periodistes i polítics de com funcionen els mitjans de comunicació en la societat actual.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s