Salut davant l’enterovirus o com gestionar fatal una crisi

7a488205-939e-47f0-8a29-683d14420f5d

En comunicació de crisi el més important és identificar que ha esclatat una crisi i valorar la seva dimensió. Després cal activar els protocols de crisi, tenint en compte que totes les organitzacions -grans i petites- haurien de tenir un manual de crisi que marqui com s’ha d’actuar en aquest tipus de situacions tan complicades. Després hi ha accions que són de primer de periodisme, com no enviar un comunicat de premsa amb una terminologia més que “inquietant” a les vuit del vespre. Tenint en compte tot plegat, l’actuació comunicativa del Departament de Salut en el cas de l’enterovirus s’hauria d’ensenyar a les facultats per il·lustrar que no es pot fer davant d’una crisi sanitària en ple segle XXI.

Sembla que no hàgim après res de les darreres crisis sanitàries: grip A, èbola, zika… I tenint en compte que l’enterovirus ataca menors de sis anys, l’actuació comunicativa del Departament de Salut ha deixat molt que desitjar, sobretot en la jornada de dimecres. Després de l’aparició del conseller de Salut, Antoni Comín, a Els Matins de TV3, fent una crida a la calma, es va produir una apagada informativa des del Departament, emplaçant a una roda de premsa el dijous a les 12:00 hores. On, per cert, no hi va ser el conseller Comín.

d7ea879d-12aa-4e98-848e-e624de60b0de

Què va passar durant la jornada de dimecres? Doncs la manca d’informació i de transparència, les xarxes socials i els grups de whatsapp de pares i mares d’alumnes es van convertir en un terreny adobat per a rumors de tot tipus, augmentat la inquietud dels progenitors. Tot i l’ordre taxativa de no fer cap mena de declaració des de l’Hospital Joan XXIII i altres centres on h havia afectats per l’enterovirus ingressats, informacions alarmistes circulaven sense gairebé aturador. Afortunadament alguns pediatres i experts van fer servir les xarxes socials per aclarir els molts dubtes al voltant del virus. Com per exemple aquesta neuropediatra.

També cal destacar la tasca d’alguns mitjans de comunicació, tan locals com nacionals. El problema és que les notícies que es van publicant, en una competició a veure qui treu noves dades i testimonis -lògica i legítima- xoquen amb la “versió oficial”, que intenta destacar l’excepcionalitat dels casos greus i posar èmfasi en les mesures preventives, quan són molt difícils d’assumir amb garanties per a menors de sis anys.

enterovirusPer què disposa d’un Twitter el Departament de Salut si no el va usar davant d’una situació de proliferació de rumors o interpel·lacions directes de pares i mares? Per què aquesta inacció comunicativa durant gairebé quaranta hores? Hi ha manca de lideratge? Són conscients que amb la seva política comunicativa han transmès la impressió de no controlar la situació? L’actuació del Departament de Salut de la Generalitat davant una crisi sanitària de primera magnitud i que afecta nens i nenes -material molt sensible, potser el més sensible- ha estat molt deficient. Esperem que la política comunicativa de Salut millori els propers dies. Contra l’alarmisme només hi ha un antídot, que és la informació i la transparència, que fins ara ha costat una mica massa de trobar.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s