Escacs mediàtics

chess24Els escacs tenen fama d’avorrits, poc atractius per al gran públic i tenen molts problemes per aconseguir espais als mitjans de comunicació. El darrer campionat mundial, que s’ha celebrat aquest mes de novembre a Nova York entre el noruec Magnus Carlsen i el rus Sergey Karjakin, ha obtingut un ressò mediàtic exponencialment superior als dels darrers anys. Possiblement des dels duels entre Karpov i Kasparov  el joc de les 64 caselles no havia aconseguit aquest nivell de presència als mitjans. El vespre-nit del 30 de novembre al nostre país el desempat entre Carlsen i Karjakin va arribar a convertir-se en l’esdeveniment esportiu més seguit, desbancant la copa del rei de futbol, que ens deparava un Hèrcules-Barça entre diversos partits.

Quines són algunes les causes de la recuperació dels escacs com a notícia destacada als butlletins esportius i els diaris generalistes i esportius?

1.El carisma del campió: Magnus Carlsen és un jugador amb un poder d’atracció important entrre els aficionats als escacs. Possiblement des de Kasparov no n’hi havia un d’aquest nivell. Amb 26 anys ja en fa tres que és el número 1 indiscutible i trenca amb els esquemes del jugador introvertit com han estat alguns dels darrers campions mudials. Un bon heroi.

karpovkasparov19842.Orient-Occident: el duel amb el rus Karjakin ha estat la recuperació d’aquells mítics duels entre els dos blocs. L’home del Kremlin, Anatoli Karpov, contra el dissident Kasparov els anys vuitanta, o el mític matx el 1972 a Reykjavik entre el rus Spassky i el nord-americà Bobby Fischer. Rússia intentant recuperar l’hegemonia en els escacs i un occidental, aquest cop un noruec, intentant impedir-ho. Un bon relat.

3.El sistema de joc: han quedat enrere aquells matxos pel títol mundial interminables amb partides llarguíssimes, amb aplaçaments inclosos. Això ja és història. El ritme ara és més ràpid i es disputen menys partides. I si s’arriba al desempat l’emoció i la tensió van en augment. I l’atenció dels mitjans també. Un bon espectacle.

4.El desenvolupament del matx: l’inici amb un bloqueig absolut en forma de vuit taules consecutives i quan el campió arrisca, l’aspirant agafa avantatges. Però Carlsen no es rendeix i aconsegueix l’empat. En el desempat a partides ràpides l’interès del matx va en augment amb la perspectiva de l’Armaggedon -una partida definitiva en què les blanques han de guanyar i no en tenen prou amb les taules-. No s’hi va arribar perquè Karjakin havia exhaurit l’energia i Carlsen el va acabar derrotant. Una bona història.

5.Internet i les xarxes socials: la xarxa no només ha canviat el món dels escacs amb la introducció de potents computadores i programes, sinó que ha potenciat la cobertura dels tornejos, amb la possibilitat de seguir les partides amb comentaris de jugadors de nivell internacional, amb un estil tendint a l’espectacularització. Mireu l’exemple de chess24.com. Facebook i Twitter també han estat canals de seguiment de l’enfrontament mundial amb la possibilitat d’opinar sense cap mena de delimitacions sobre el seu desenvolupament. Una bones eines.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s