Ara que fa deu anys: reflexions al voltant de la comunicació al Consell Comarcal de l’Alt Camp

El 27 de març de 2008 em vaig incorporar com a cap de Comunicació al Consell Comarcal de l’Alt Camp. Fins llavors la meva carrera professional s’havia desenvolupat  en diferents mitjans de comunicació i aquesta era la meva primera experiència en comunicació corporativa, l’oportunitat d’aplicar a la pràctica alguns coneixements sobre aquesta matèria que havia anat adquirint, tant a nivell acadèmic com a partir l’observació dels companys que treballaven en aquestes tasques. Van ser més de tres anys en aquest ens supramunicipal, formant un gran equip amb la presidenta comarcal, Carme Mansilla, i el gerent, Emili Llauradó, i també amb els tècnics de les diferents àrees. D’aquesta etapa en vaig extreure algunes conclusions que m’agradaria compartir en aquest espai.

El primer punt important era definir quines eren les necessitats a nivell comunicatiu d’una institució com és un consell comarcal d’una zona prelitoral del Camp de Tarragona, que fins llavors no havia tingut un responsable de comunicació. Es tractava d’una administració prestadora de serveis als ajuntaments de la comarca i allunyada de la ciutadania, tot i oferir serveis, com és el cas de les beques menjador, assistència social o polítiques de joventut. La paraula clau és la visibilització. Fins llavors els mitjans de comunicació tractaven molt poc el dia a dia del Consell Comarcal de l’Alt Camp. Bàsicament els setmanaris El Vallenc i El Pati -desapareguts- i Ona Valls, i l’interlocutora acostumava a ser la gerent o algun tècnic de departament, sense cap estratègia de comunicació. Es feia feina però no es comunicava.

Va caldre definir un pla de comunicació i aplicar-lo de forma gradual. Vam establir una roda de premsa setmanal els dimecres, tenint en compte que els setmanaris es publicaven els divendres. Les rutines dels mitjans s’han de tenir en compte a l’hora de planificar accions de comunicació . Els fets noticiables que consideràvem que podien aconseguir difusió més enllà dels mitjans de comunicació locals i comarcals els vam potenciar i el Consell Comarcal de l’Alt Camp va començar a aparèixer en diaris, ràdios i televisions nacionals.

La comunicació interna va ser un altre pilar fonamental del pla de comunicació. La cinquantena de treballadors del consell comarcal van ser objecte de diverses accions encarades a millorar la seva motivació i la identificació amb la institució. També el públic intern de la comarca va rebre un tractament especial, amb accions com la publicació d’una revista trimestral, que es repartia per ajuntaments i altres espais públics, amb informació de les activitats i iniciatives del Consell Comarcal de l’Alt Camp. La inauguració d’una nova seu més àmplia i equipada amb una sala d’actes va permetre realitzar  cicles de xerrades i altres activitats obertes al públic. També hi havia un espai reservat a exposicions itinerants de caràcter històric, social i cívic.

Trepitjar territori. Aquest va ser un altre concepte clau. Durant la meva estada al Consell Comarcal em vaig moure molt pels diferents pobles de l’Alt Camp. Alguns cops eraper projectes del Consell que implicaven municipis i altres per donar suport comunicatiu a alguns Ajuntaments de localitats petites, a través del que va anomenar Servei Comarcal de Premsa.

Va ser una època de canvis en el món de la comunicació. Van destacar sobretot la irrupció dels mitjans digitals o la popularització de les xarxes socials. Una administració pública com el Consell Comarcal de l’Alt Camp s’hi va haver d’adaptar.

El juliol de 2011 em vaig incorporar a l’Ajuntament de Reus com a cap de comunicació corporativa i va acabar la meva etapa al Consell Comarcal de l’Alt Camp. De la visibilització vaig passar a la sobre-exposició, però això ja és una altra història.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s