Una (La) universitat amb una gravíssima (amenaça de) crisi de reputació

cifuentesLes darreres setmanes els mitjans de comunicació van plens amb la polèmica -en fascicles- sobre els dubtes al voltant de les presumptes irregularitats del màster de la presidenta de la Comunitat Autònoma de Madrid, Cristina Cifuentes, que s’ha estès primer a altres polítics del Partit Popular i després a càrrecs públics d’altres formacions polítiques. Hi ha una centre que està sortint greument afectat per aquests casos d’irregularitats i presumptes il·legalitats en títols universitaris i aquest és la Universidad Rey Juan Carlos, que és la segona universitat de la Comunitat de Madrid pel que fa a nombre d’estudiants, amb més de 45.000.

La reputació és una intangible que costa molt de construir i molt poc de destruir. En poques setmanes, aquesta universitat pública madrilenya, amb poc més de dues dècades d’història, ha passat de ser coneguda gairebé només pels seus estudiants a estar en boca de tothom i amb atributs negatius.  Els seus responsables, inclosos els encarregats de la comunicació, han estat incapaços d’aturar l’espiral de descrèdit iniciat pel cas Cifuentes, que acabarà possiblement amb la dimissió de la política madrilenya, però també als jutjats, perquè estem davant d’un presumpte delicte de falsificació de signatures.

El relat al voltant de la Rey Juan Carlos I ja fa dies que va pel pedregar i en aquests moments en l’imaginari col·lectiu, aquesta universitat és el lloc on regalen títols als politics del PP. I plou sobre mullat. A finals de 2016, el llavors rector d’aquesta universitat, Fernando Suárez Bilbao, va haver de dimitir acusat de plagiar la seva tesis doctoral. Els alumnes que estan cursant o han cursat màsters invertint-hi diners i hores d’estudi veuen impotents com aquests títols es devaluen a causa d’aquestes polèmiques que afecten la seva universitat.

Però el pitjor del cas és que aquesta crisi al voltant de títols post-universitaris s’està contagiant a altres centres i al sistema universitari en general com una mena de gangrena. Coneixem ara títols de Harvard que es cursen a Aravaca (Madrid) i els darrers dies estan desapareixent títols de màsters i postgraus dels currículums de polítics a un ritme vertiginós.  Estem davant d’una greu crisi que no s’ha pogut aturar a temps,  perquè l’interès particular d’una sèrie de polítics ha passat per davant de l’interès i el prestigi d’institucions públiques com són les universitats i el bé públic. El mal ja està fet i la recuperació de la reputació i el prestigi serà una feina molt difícil. Abans haurem de determinar l’abast real de totes aquests irregularitats i males pràctiques dels càrrecs públics, que paguem amb els nostres impostos, per poder lluir un currículum més brillant del que realment es mereixen pels seus esforços acadèmics.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s