Com detectar fake news?

El passat 26 d’abril vaig realitzar una xerrada a Roda de Berà organitzada per Les Monges Asociació Cultural sobre les fake news. Vaig voler oferir una perspectiva històrica de les notícies falses, recordant el cas de William Randolh Hearst -magnat de la premsa nord-americana que va inspirar Ciutadà Kane d’Orson Wells-, que a través dels diaris que controlava va convertir l’explosió del cuirassat Maine en el pretext de l’inici de la guerra entre Estats Units i l’Estat Espanyol. O quan el New York Sun es va inventar que un astrònom anglès ha descobert vida en la Lluna a través d’un telescopi. La troballa incloïa unicorns i ocells humans. Para quan la veritat va sortir a la llum, diversos mitjans s’havien fet ressò de la notícia del segle. El diari va confessar i va mantenir el ritme de vendes. Era el 1835.

Vaig intentar identificar les principals causes de l’avanç espectacular de les fake news els darrers anys que, segons els experts, arribaran a ser la meitat de les notícies que consumirem el 2022. Les principals són la irrupció de les xarxes socials i la cerca del click bite (el click fàcil), la reducció de les dimensions de les redaccions dels mitjans i les ingerències dels poders polític i econòmic, però sobretot l’entrada del gran capital als mitjans de comunicació, que prima l’obtenció de beneficis per sobre de la recerca de la veritat: la informació s’ha convertit en una mercaderia més, que pot ser venuda. El seu valor es basa en la capacitat d’interessar el públic i deixa entera els criteris d’autenticitat i falsedat. 

Finalment vaig fer deu recomanacions per identificar les fake news. Aquí les teniu:

  • Investiga la font: que sigui de confiança, amb bona reputació.
  • Busca el context de la informació: una informació no és un fet aïllat, sinó que és conseqüència gairebé sempre d’un procés.
  • Qui signa la notícia o reportatge: qui signa es juga el prestigi. Si no està signat és més possible que pugui ser una notícia falsa.
  • Observa amb atenció la URL: si imita a una original amb algun petit canvi.
  • Posa en dubte els títols cridaners, amb lletres majúscules, signes d’exclamació amb afirmacions sorprenents i poc creïbles.
  • Les imatges: sovint contenen imatges o vídeos manipulats, trets de context. Busca l’origen.
  • Consulta altres fonts, altres mitjans: si cap més mitjà treu una informació, desconfia. Si diverses fonts coincideixen, el més segur és que serà veritat.
  • Comprova dates: s’alteren, ordre cronològic alterat.
  • La notícia és un engany o una broma? Som 28 de desembre o estem visitant una web satírica o humorística, com El Mundo Today o El Bé negre?
  • Tots tenim un biaix o enfocament de les notícies, la nostra ideologia, farà que siguem proclius a creure’ns una fake news. Voldríem que fos veritat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s