ConvoAPPTGN: una gran idea (i algunes reflexions)

Aquest dijous, la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha presentat ConvoAPPTGN, una aplicació mòbil pionera que permet incloure totes les convocatòries de premsa del Camp de Tarragona. Ha tirat endavant gràcies al conveni de col·laboració entre el Col·legi i Repsol i està disponible en IOS i Android. La seva creació és una bona notícia tan per als periodistes com els gabinets de comunicació. Feia molts anys, quan la tecnologia no ho posava tan fàcil, que la possibilitat de disposar d’una eina d’aquest tipus -no existien les aplicacions mòbils- era un tema de conversa recurrent entre professionals de la comunicació, sobretot aquells dies d’acumulació de convocatòries.

Però la creació d’aquesta aplicació mòbil, desenvolupada per l’empresa tarragonina Technodac i que té com a objectiu facilitar la feina als professionals de la comunicació i alhora fer més visibles institucions, entitats i empreses, també ens ha de fer reflexionar sobre l’excés de convocatòries de premsa en una època que les redaccions s’han aprimat molt i en alguns casos arriben a ser unipersonals. Fa pocs anys això no era així i les rodes de premsa eren una eina que només usaven els ajuntaments més grans, administracions supralocals, empreses de mida gran i institucions molt grans. Però actualment els ajuntaments mitjans i algun de petit i tota mena d’entitats i empreses convoquen els mitjans de forma cada cop més freqüent. L’oferta supera molts dies la capacitat per assumir-les dels mitjans.

Per què es convoca una roda  de premsa? L’objectiu és facilitar teòricament la feina dels periodistes, però aquesta agenda sovint “infernal” de convocatòries deixa poc temps per a treballar temes propis -costa parlar actualment de periodisme d’investigació- a aquestes redaccions cada cop més reduïdes. I molts cops les rodes de premsa són exigències de regidors i directors generals, que volen tenir el seu moment de glòria davant de càmeres i micròfons. Llavors passa que hi ha més persones a la taula, preparades per dir la seva, que periodistes predisposats a apuntar i enregistrar. Només s’hi presenten els representats de mitjans que hi ha d’anar per “obligació”. El criteri periodístic queda en un racó

Malgrat tot, ConvoAPPTGN és una bona eina en aquest ecosistema comunicatiu que hem creat al Camp de Tarragona i les rutines de producció periodística que ens regeixen. Una bona prova de foc per comprovar-ho serà en les properes eleccions municipals, quan l’allau de convocatòries de les múltiples candidatures que es presenten fan anar de corcoll cada dia de campanya els periodistes i els caps de comunicació també acaben bojos per quadrar agendes i aconseguir que els periodistes acudeixin a la convocatòria de torn.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s