Apunts sobre polítics i vestimenta

Retrocedim quinze anys i fixem-nos en el primer govern tripartit de la Generalitat de Catalunya. Un dels seus membres era el republicà Josep Bargalló. Després d’un pas efímer per la conselleria d’Ensenyament es va fer càrrec de la conselleria en cap a causa de la dimissió de Josep-Lluís Carod-Rovira pel seu viatge a Perpinyà per entrevistar-se amb membres d’ETA. Va ser llavors quan molts mitjans van posar el focus en el número dos de l’executiu català, concretament en la seva manera de vestir. Bargalló mai portava corbata, fos quin fos l’acte a que havia d’acudir i la seva solemnitat. Van córrer rius de tinta i molts el coneixien com el conseller sense corbata.

Mireu aquestes notícies i articles, que s’escrivien fa més d’una dècada i que amb la perspectiva del temps fan una certa gràcia. En podeu trobar més si googlegeu una mica:

Sincorbatismo i política (31/5/2004)

Puigcercós ordena a los altos cargos de su departamento que lleven corbata (13/2/2007)

Maragall eliminó las corbatas de los escoltas por orden de Bargalló (14/7/2005)

Corbata sí; corbata no: regresa el gran debate catalán del año (15/2/2007)

 

Una dècada i mitja després, Josep Bargalló torna a ser conseller i continua sense posar-se corbata (com podem veure en aquesta imatge de la signatura d’un conveni entre el Departament d’Ensenyament i l’Ajuntament del Catllar). Ara gairebé cap mitjà parla de l’absència d’aquesta peça de roba ni es motiu de debat a les xarxes socials. Tot i que alguns no s’han estalviat recordat la seva militància “anticorbatil”. I és que fent una mirada ràpida al ple del Parlament de Catalunya o a molts actes oficials veurem que la corbata cada cop és més escadussera i, en canvi, han guanyat terreny les samarretes i els polos entre els diputats i consellers masculins. La roba és un dels signes més evidents de l’evolució de la nostra societat i la política no n’és aliena, tot i que ens canvis costen més d’arribar. En una dècada s’han accelerat aquests canvis en la vestimenta dels polítics.

En la imatge de dalt, cap de la resta de polítics locals i territorials porta corbata, un fet impensable fa uns anys. Quan venia un conseller o un ministre visitava el municipi, els alcaldes i regidors es mudaven com si d’un casament o un funeral es tractés. Ara, en moltes ocasions això no passa, com és el cas d’aquesta vista del conseller Bargalló al Catllar. Els temps han canviat.

Qui ocupa un càrrec polític o de representació d’una entitat o una organització empresarial ha de tenir molt en compte la manera que ha d’anar a vestit a un acte públic perquè es pot convertir en el centre d’atenció. Sinó que li pregunten al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que aquesta setmana passada es va presentar a una compareixença amb una sabata de cada color. O algun tratge força estrident que ha lluït Leo Messi en alguna gala esportiva. Aquests són casos extrems, però els assessors de comunicació i els propis polítics han de tendir a evitar situacions d’aquest tipus. Sobretot perquè els mitjans de comunicació i la ciutadania es quedaran amb l’anècdota i obviaran el missatge que volem transmetre en aquella ocasió.

Per exemple en una trobada entre dos alcaldes de dues grans ciutats seria recomanable que llueixin una vestimenta semblant. Tampoc es pot anar visitar una zona devastada per unes inundacions amb mocassins. O un membre de la CUP vestit amb americana i corbata -que no sigui Antonio Baños, que tampoc ja no és de la CUP-. O anar a menjar calçots i fer servir guants de plàstic per pelar-los. És una invitació a convertir-se en objecte de mems (com aquest de sota). La moda evoluciona i hi ha molta més llibertat que fa anys a l’hora de vestir-se per anar a actes públics sense que un es converteixi en un filó per als mitjans de comunicació, però hi ha encara un certs límits o fins i  tot convencions -sobretot si pertanys a certes famílies polítiques- que no es recomanable saltar-se. Almenys el 2018. Dues recomanacions per acabar: observar i, sobretot, sentit comú.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s