La Llei electoral i els seus límits

El proper 5 de març arrenca un període electoral que no acabarà fins 15 de juny amb la constitució dels nous plens municipals dels Ajuntaments i l’elecció dels alcaldes per als propers quatre anys. L’avançament de les eleccions espanyoles al 28 d’abril decretat per Pedro Sánchez ha provocat aquesta marató electoral inèdita, amb l’encavalcament de dues convocatòries, que també té efectes importants en el món de la comunicació institucional.

La Llei electoral limita molt les campanyes institucionals  de mèrits i els actes d’inauguració durant el període electoral. Els equips de comunicació dels Ajuntaments havien marcat l’1 d’abril -amb la convocatòria dels comicis locals, autonòmics i europeus- com el dead-line, però la decisió del president espanyol ha avançat al 5 de març aquesta data fatídica. Les corredisses s’han estès pels despatxos municipals i de les conselleries perquè les inauguracions pendents i els balanços de mandat, que més sovint de l’aconsellable tendeixen a gairebé esgotar terminis, s’han hagut d’avançar quatre setmanes.

Però també s’han estès els dubtes sobre els límits establerts per la Llei electoral i és que una cosa és un balanç de mandat repartit per tots els domicilis d’una localitat i una altra és una revista periòdica editada per un Ajuntament, per exemple. Les consultes als gabinets jurídics dels partits i als secretaris municipals s’han multiplicat i també les interpretacions diferents. On és el límit entre la campanya electoral encoberta i la informació de servei als veïns i veïnes? I un altre camp sembrat de dubtes són les xarxes socials, on hi trobem pàgines d’institucions, d’alcaldes i regidors però també perfils personals.

Hauran de ser els alcaldes i els regidors, els que amb l’informe jurídic corresponent preguin una decisió o una altra. Davant d’aquesta disparitat d’interpretacions, tot sembla indicar que la Junta electoral tindrà feina les properes setmanes. Seria interessant una unificació de criteris i no deixa-ho tot en mans d’uns jutges per evitar més disgustos i maldecaps.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s