‘The loudest voice’ o que hi ha darrera dels mitjans

En la porosa frontera entre els mons de la política i la comunicació trobem The loudest voice (La voz más alta), una minisèrie de set capítols produïda per Showtime i que a casa nostra s’ha emès aquest estiu per la plataforma Movistar+. El protagonista de The loudest voice és Roger Ailes (1940-2017), creador i director de Fox News durant dues dècades, amb una trajectòria anterior molt llarga com a productor televisiu i assessor de presidents i candidats republicans. Però Ailes també era un voraç depredador sexual, com retrata molt bé aquesta sèrie. En la pell d’Ailes s’hi ha posat un irreconeixible Russell Crowe, calb i amb uns quants quilos de més.

The loudest voice és una oportunitat immillorable per acostar-se al paper dels mitjans de comunicació en la modelació de l’opinió pública i el seu poder per consolidar mentides en l’imaginari popular. El cas de Fox News n’és un exemple preclar en la societat nord-americana d’aquest inici de segle XXI i és una peça clau en la revolució conservadora que ha portat a George Bush jr. i Donald Trump al poder. En diferents moments de la sèrie es poden veure exemples molt evidents, com és el cas de la invenció del passat musulmà del llavors candidat demòcrata Barack Obama. Ailes també va assessorar a Trump en el seu camí a la Casa blanca.

Aquesta sèrie ens permet reflexionar també sobre el paper dels mitjans conservadors espanyols, l’anomenada Brunete mediática i com els darrers anys s’han llençat amb tots els mitjans possibles -molts èticament reprovables- a influir de manera directa i descarada en l’opinió pública per intentar aturar el “procés” català o l’ascens electoral de Podemos. S’han manipulat imatges, s’han  inventat escàndols judicials i fins i tot hem vist com les càmeres arribaven abans als registres i detencions de la policia que els mateixos agents i funcionaris judicials. D’aprenenents d’Ailes n’hi ha diversos a l’Estat espanyol. El que cal és desemmascarar-los. Quedeu-vos amb una frase que pronuncia Ailes a The loudest voice: “Nosaltres no expliquem les notícies, nosaltres les fabriquem.” Us sona?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s