Què volia comunicar la monarquia espanyola a Poblet?

El rei Felip i la reina Letizia van dur a terme el passat dilluns 20 de juliol una visita oficial al monestir de Poblet. Havien anunciat prèviament un tour més extens pel divendres anterior, que els havia de portar a Barcelona i Figueres, però finalment van reduir-ho a una visita gairebé llampec al monestir cistercenc. I la van haver de fer envoltats de desenes de policies que els “protegien” de centenars de persones que protestaven enèrgicament i sorollosament contra la seva presència. I el més curiós tractant-se d’una visita oficial: sense comunicar-ho oficialment als Ajuntaments de la zona.

En la foto oficial de la visita només hi havia l’abat i el prior de Poblet, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que per unes hores va deixar el comandament de la pitjor crisi sanitària de la recent història espanyola per acompanyar el monarca. No hi havia ni cap alcalde de la zona, ni el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, ni cap representant de la Diputació de Tarragona ni del Govern de la Generalitat de Catalunya.  Lluny queden aquelles èpoques que una visita del monarca espanyol provocava cops de colze per sortir a la fotografia oficial. Un buit absolut que, més que una sorpresa, era bastant previsible. La relació de la monarquia amb les institucions catalanes està sota mínims des de l’octubre de 2017 i no dona senyals de remuntada.

Per què van venir els reis espanyols a Poblet? Què volien comunicar amb aquest gest, que és el que fa normalment una institució com la monarquia: comunicar entre línies de discursos, amb petits gestos i sovint amb la seva sola presència en un lloc? La monarquia espanyola no travessa el seu millor moment a causa de tota la porqueria que està sortint al voltant del rei emèrit. La gira engegada fa unes setmanes que ha recorregut tot l’Estat espanyol amb el leit motiv del suport a la població després del dur confinament a causa de la Covid-19, buscant no sempre banys de masses però si algunes imatges de suport popular, intenta aturar aquest descens de la institució monàrquica. Els monarques no es podien permetre no visitar Catalunya, però tampoc un excés d’imatges de rebuig institucional i popular.

Una visita en un recinte tancat com és Poblet era el mal menor. Propietat de l’Estat espanyol, sabien que els monjos no els farien un lleig i, fins i tot, van ser rebuts amb mostres de suport per una desena de militants de VOX. Però sobretot el missatge que volia transmetre la monarquia amb la visita reial és: “Aquí mano jo.” I més en un espai d’alt contingut simbòlic pel catalanisme, on hi ha enterrats diversos comtes-rei i dipositats els documents de l’Arxiu Tarradellas. Però, de la mateixa manera, no és massa edificant per una institució qüestionada pel seu anacronisme, hagi de ser protegida per desenes de policies per fer una visita a un dels seus territoris. Veient les imatges que ens quedaran pel record, més aviat semblava que els monarques visitaven una zona ocupada. I la foto oficial transmet més que res solitud. Més que una visita va ser un mal menor des del punt de vista comunicatiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s